Alles wat je altijd al wilde weten over tuigleer!

We kennen het allemaal, tuigleer. We gebruiken het allemaal tuigleer. Maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met tuigleer?

We zijn er nog eens een keer in gedoken voor je. 

Als we heel ver terug willen gaan, dan begint het tuigleer bij de oermensen. Die gebruikten de huiden die overbleven na het opeten van een dier om zich zelf warm te houden en te beschermen. Ze ontdekten dat vuur ervoor zorgde dat die huiden langer goed bleven en niet snel gingen rotten of schimmelen. Dit komt omdat het vuur en de rook de huiden uitdroogt. Het eerste “leer” was vaak een ruwe, oncomfortabele huid die niet erg lang goed bleef. Met de tijd kwamen ze erachter dat wanneer men vetten gebruikte om de huiden in te smeren, deze iets soepeler werden. Iets zachter ook. Dat kan het begin zijn geweest van wat we nu tuigleer noemen. 
 

Het bewerken van de huiden met vetten en oliën had ook als effect dat ze het water kond afstoten. Daarmee konden de huiden naast bescherming tegen de kou ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld riemen en tuigen om de dieren die ze hadden te kunnen vast binden of te spannen voor landbouw materiaal. De dierenhuiden, en dus ook het tuigleer afkomstig van deze huiden, werden met de tijd steeds meer met andere stoffen behandeld om er nieuwe, blijvende eigenschappen aan te geven.
Het spreekt voor zich dat de looistoffen die werden gebruikt, kwamen uit de natuur. Het was een plantaardige looiing. Denk hierbij aan looistoffen of tannines afkomstig van bomen en planten zoals quebracho, mimosa, tara, eik en vetten, oliën van vissen en dieren. Het tuigleer is dus vaak vrij van chemische stoffen en heeft een uitstekende stevigheid en elasticiteit. Je kunt het niet zo maar uit elkaar trekken of scheuren. Het gaat eindeloos lang mee.

Het tuigleer wat je kent is vaak een blank of neutraal leer, stevig, met een bepaalde dikte. Als het geen kleurstoffen bevat zal het met de tijd onder invloed van het zonlicht verkleuren. Het kan ook wat uitdrogen. De reden waarom we soms adviseren om met een neutraal leervet weer wat soepelheid aan het leer terug te geven.


Tuigleer kan dus dik zijn, maar dat hoeft niet. Leer kan gesplit of geschaafd worden en ook het tuigleer kun je vinden met diktes van 1.3 -1.5 mm. wordt het leer niet gesplit, dan kun je diktes halen van wel 5 mm. Is het tuigleer met de juiste oliën en vetten bewerkt, dan behoudt het zelfs bij die dikte een opvallende soepelheid.

Tuigleer kan ook chroomgelooid worden, als er bepaalde eigenschappen meer nadruk moeten krijgen. Bijvoorbeeld de soepelheid of elasticiteit.

Iedere looier zal zijn eigen receptuur gebruiken voor het tuigleer. Denk aan een chef kok, die geeft ook niet meteen zijn beste recepten prijs. Datzelfde geldt voor de looier. Daar wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Met de moderne looitechnieken wordt er door iedere looier een eigen gezicht gegeven aan het tuigleer. Mat, glanzend, met een korrel etc.
Van een huid zullen verschillende delen gebruikt worden voor het tuigleer. Vaak zijn het de halzen, waarin je dan herkenbare nekstriemen terugvindt, maar er worden ook dosssets gemaakt Lange banen van boven naar beneden, die maximaal profiteren van de lengte van het dier.

Bestaat er gekleurd tuigleer?

Natuurlijk bestaat er ook gekleurd tuigleer. Met aniline kleurstoffen kunnen er geweldig mooie, diepe, kleuren gemaakt worden. Ook al zijn het vaak de bekende kleuren, zwart, donkerbruin en cognac die we kennen van het gebruik voor bijvoorbeeld stoelen met tuigleren banden, er bestaan ook gewoon frisse, hippe kleuren. 

Daarom wordt het tuigleer zo breed ingezet, van riemen tot tassen en portemonnees, tot stoelen, tot zadels en teugels etc.

Het looiproces van plantaardig gelooid tuigleer heeft zijn tijd nodig. Er wordt nog gewerkt met putten waarin de huiden verplaatst worden van de ene put met een bepaalde concentratie looistoffen naar de andere.  De tijd zorgt ervoor dat de huiden alle looistoffen opnemen en daarmee de eigenschappen krijgen die gezocht worden. 

Welk tuigleer vindt je bij Van Oosterum Leder? 

Onze oorsprong ligt in het tuigleer. Het leer wat mijn grootvader in 1929 verkocht was het tuigleer wat werd gebruikt voor de aansturing van machines. Met de jaren hebben wij het aanbod uitgebreid en nu kunnen we zeggen dat het een zeer ruim en gevarieerd aanbod is:

-    Plantaardig gelooid naturel tuigleer
-    Plantaardig gelooid gekleurd tuigleer
-    Chroomgelooid tuigleer

In vele kleuren, diktes, verschillende afwerkingen, groottes etc. Wil je het precies weten?
Kijk dan op de website, speur in de webshop of neem contact met ons op, info@oosterumleder.nl