De voordelen van leer !

Leer is een prachtig, duurzaam, hygiënisch, stijlvol en makkelijk te onderhouden product.

Alsof dat niet genoeg redenen zijn om leer te gebruiken, heeft dit natuurlijke product nog veel meer mooie eigenschappen. We sommen er een paar voor je op: 

  • - Leer stoot water af of neemt het juist op: het doet wat nodig is! 

Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt. Voor bijvoorbeeld schoenen is dat een unieke eigenschap, omdat het zweet van de voet aan de binnenkant in het leer ‘verdwijnt’ en het er aan de buitenkant verdampt weer uitkomt. Zo blijven voeten droog en loop je comfortabel de dag door. Waterdicht leer laat bovendien het water van buiten niet naar binnen. 

  • - Leer kan in diverse diktes geleverd worden, zo heb je altijd het materiaal wat je nodig hebt! 

Leer is een materiaal wat voor vele doeleinden gebruikt kan worden, van handschoenen tot kleding, van boekkaften tot autobekleding. Door het leer in lagen te splitsen, maak je de dikte (en zacht- of hardheid) die nodig is voor een bepaalde toepassing. Je kunt je voorstellen dat een mooi jurkje dunner en soepeler is dan de bekleding van een autostoel of schoenzolen. Met leer is dat allemaal mogelijk! 

  • - Leer kan zacht of hard zijn: wat de toepassing vraagt is mogelijk

De zachtheid van leer hangt samen met de dikte. Hoe dunner, hoe zachter. Maar door de manier van looien en het gebruik van verwerkingsstoffen en het toevoegen van vet is het mogelijk extra zachtheid te creëren. 

  • - Leer isoleert

Je herkent het vast wel, lederen handschoenen die op de temperatuur van je handen zijn gekomen, blijven aangenaam warm. Dat komt omdat leer een groot luchtvolume bevat en de warmte langzaam door het materiaal beweegt. Leer past zich aan aan de omgevingstemperatuur. 

  • - Leer neemt nieuwe vormen aan 

Wat een comfortabel genot: die leren tas, of die leren schoenen die zich perfect naar jou hebben gevormd en letterlijk als gegoten gedragen kunnen worden. Dat klopt, want leer vormt zich naar het gebruik, zonder de nieuwe vorm te verliezen.