Wat is het "walken" van het leer ?

Walk-leer wordt gebruikt om onder andere protheses te maken, zoals kunstmatige armen en benen, maar ook voor bijvoorbeeld orthopedische schoenen en inlegzolen. De naam Walk-leder is niet onlogisch, het komt voort uit het feit dat dit leer (wanneer het vochtig wordt gemaakt) in de vorm van een ledemaat moet kunnen worden ‘gekneed’. 

Wat is walken?

Het walken is het spannen van nat blank plantaardig gelooid leer over een model, zodat het de vorm van dat model aan kan nemen. Dat kan bijvoorbeeld de leest van een schoenmaker zijn, maar ook het gipsmodel van ortheses en protheses. Voor het vastzetten van het natte leer gebruikt de vakman kleine spijkertjes en een walk-tang. De nagels worden met korte tussenafstanden ingeslagen, zo wordt het strak om het model gespannen en rekt het leer uit. Vervolgens moet het leer zorgvuldig opdrogen bij een niet al te hoge temperatuur van 25 ° C.  Tijdens het drogen krimpt het leer een beetje en spant het zich op. Als het leer na het ‘walken’ volledig gedroogd is, heeft het de vorm van het model blijvend aangenomen. De spijkers kunnen daarna worden verwijderd. 

Speciale tang

Voor het bewerken van walkleer wordt een speciale walktang gebruikt. Deze tang heeft twee gebogen poten naar beneden. Aan de onderkant hebben de poten een golving, zodat het leer niet beschadigd raakt tijdens het walken. Dat is wel nodig ook, omdat er aan beide kanten een grote druk staat op het natte leer. De plooiingen aan de uiteinden van de tang zorgen ervoor dat het leer niet uit de tang glijdt. 

Stabiliteit

Het gedroogde walkleer is nu klaar om bijgeknipt en genaaid te worden (om er bijvoorbeeld voorgevormde mouwen en trechters van te vormen). De afgewerkte stukken kunnen met een vernis bedekt worden om te beschermen tegen lichaamszweet, maar ook om de stabiliteit te vergroten. De stabiliteit wordt ook hoger door de ‘kern’, een sterke, ongelooide streep. De zogenaamde "Spiessstreifen". Walkleer is dus een product dat lijkt op glad leer, maar het is niet volledig gelooid. 

Eigenschappen

Puur plantaardig gelooid leer heeft nooit de garantie van lichtechtheid. Elk vel leer is uniek, omdat er na verloop van tijd patina ontwikkeld, de mooie donkere tinten die ontstaan door het gebruik. Het walkleer is een huidvriendelijk, duurzaam en kwalitatief hoogstaand product. De huid is niet door en door gelooid (het heeft een ‘kern’) en heeft daardoor een zeer permanente, constante eigenschap die vergelijkbaar is met perkamentleer. Walk-leer is verkrijgbaar in verschillende soorten en kwaliteiten en wordt geleverd als hele huiden, halzen en zijkanten.