Piamonte: fantastisch Italiaans rundsleer

Dit prachtige Italiaanse rundsleer met een dikte van 1.3 – 1.5 mm is zeer geschikt voor lederwaren en kan ook goed gebruikt worden voor meubelstoffering. Dit soepele leer heeft body, het geeft een stabiel en aangenaam gevoel. En omdat we het in meer dan 70 rijke, modieuze kleuren aanbieden, kun je er alle kanten mee op! 

Leer is herkenbaar aan de typische tekening van het nerfbeeld. Om die print nog meer naar voren te halen en te accentueren, wordt Piamonte door een mechanische wals van een print voorzien. Maar voordat het zover is, gaan er heel wat bewerkingen aan vooraf. We nemen je mee in die reis!

Dit prachtige leer is gemaakt van zorgvuldig geselecteerd wet blue huiden van Zuid-Amerikaanse runderen. Een klein uitstapje om uit te leggen wat wet blue is: bij het looien moet de huid gemengd worden met een looistof die zich met de eiwitten in de huid verbindt. De meest toegepaste looistof is het metaalzout Chroomsulfaat. Het leer wat ontstaat is blauwig van kleur, vandaar de naam wet blue. Terug naar het begin: de Zuid-Amerikaanse runderen. Dit ras heeft een typische bult in het schoudergebied, die je soms zult terugvinden in de uiteindelijke huid. Gelukkig zit hij dan op een onschuldige plaats, dicht bij de plooi van de rug en heeft het geen praktische gevolgen.

De looierij die de verse huiden verwerkt tot wet blue huiden, gebruikt de meest geavanceerde technologieën en innovatieve chemische producten, uiteraard allemaal met inachtneming van de wereldwijde veiligheidsnormen en standaarden. De wet blue huiden worden gewassen, om ze nog wat zachter te maken. Na het wassen gaan ze door naar de volgende stap: het splitten en schaven. Nu worden de huiden op de gewenste dikte van 1.3 tot 1.5 mm gemaakt. Dan gaan we de retanning fase in, nu krijgt het leer steeds meer de gewilde uitstraling. De huiden worden diverse keren gewassen. Daarna volgt het vetten, om het dermis (de lederhuid) te verzachten. Daarna volgt de delicate fase van het kleuren van de huiden.  

Nu de huiden de prachtige gewenste kleur hebben, worden ze gewassen, geperst en gedroogd. De huiden worden opgespannen gedroogd om de korrel te egaliseren en imperfecties te verwijderen. Dit ‘stucen’ en ‘schaven’ is de een na laatste bewerking. Nu hoeft de huid alleen nog maar door een mechanische wals, waarmee de korrel op de huid gerold wordt. Nu heeft het die typische kenmerkende Piamonte-print!

Na al deze bewerkingen moet de huid een paar uur rusten. Dan kan het leer geselecteerd, bijgesneden, gemeten en klaargemaakt worden voor verzending. Wij zijn er trots op om dit prachtige rundsleer in ons assortiment te hebben!