Blog - Van Oosterum Leder

Zacht zeemleer!

Geschreven door Evert van Oosterum | May 25, 2021 11:25:17 AM

Zeemleer wordt gemaakt van de met olie gelooide huid van schapen en lammeren. Het leer is zacht door de speciale looiing en heeft een enorme absorberende kracht. Door de open nerf structuur laat het leer het water ook weer snel los (bij het uitwringen bijvoorbeeld). Dat maakt zeemleer zeer geschikt als schoonmaakdoek, maar het wordt ook veel gebruikt in de orthopedie, de orgelbouw en voor lederwaren. Zeemleer is gemakkelijk te reinigen, het is heel zacht, het heeft een isolerende werking en een temperatuurbestendigheid tot 70 ° C. 

Schapenleer oftewel moutonleer 

De meeste schapen worden gehouden voor de wol, maar de huid kan ook heel goed gebruikt worden voor het vervaardigen van zeemleer. De manier van looien en de kwaliteit van de huid bepaalt uiteraard uiteindelijk ook de kwaliteit van het leer. Schapen worden vaak gefokt voor hun wol, er zijn talloze schapenrassen met grote verschillen in huidkwaliteit. Zelfs bij hetzelfde ras kunnen grote verschillen zijn door de omgevingsomstandigheden als het klimaat en het voedsel. Over het algemeen kun je stellen dat hoe fijner en dichter de wol is, hoe slechter de leerkwaliteit. 

Visolie

De kwaliteit van de huid moet dus hoog zijn, om goed zeemleer te krijgen. De huid van het dier wordt in tweeën gesplitst. De vleeskant van de huid wordt gebruikt voor het maken van zeemleer. Met de haarkant worden andere leertypes gemaakt. Zeemleer wordt geproduceerd door te looien met looistoffen op basis van oxideerbare vetten, de onthaarde huiden worden als het ware verzadigd met (vis)olie. Dat vet met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, oxideert in de huid en geeft een bruinend effect. De olie is vaak van kabeljauw. De combinatie van de dierlijke onverzadigde vetten met zuurstof, zorgen voor een bruiningseffect. Het leer wordt vervolgens gedroogd en geschuurd. Het looiproces met olie bestaat uit 2 fases. In de eerste fase wordt de huid ondergedompeld in een vat met olie, daarna wordt het gedroogd. Zo kan de olie zich vermengen met de leervezel. Deze twee fasen worden afwisselend herhaald. Daarna wordt de huid gewassen met soda-oplossingen om alle overtollige olie te verwijderen.

Kleur

Zeemleer verven kan slechts met beperkte kleuren, het zijn vooral de blauwe, gele en zogenaamde aardekleurstoffen die gebruikt kunnen worden. Het inkleuren gebeurt met de hand, met een penseel. De kleur wordt alleen op de nerfzijde aangebracht, dat betekent dat de vleeszijde ongeverfd blijft en dus de typische gebruinde zeemkleur heeft.